Dierenkliniek De RijpDierenkliniek De Rijp

Katers worden geslachtsrijp als zij 8-9 maanden oud zijn. Vanaf deze leeftijd kunnen zij de neiging krijgen overal tegenaan te plassen (het zgn. sproeien). De urine krijgt hierbij een doordringende 'katerlucht'. Als de kater eenmaal gaat sproeien dan blijft hij hier meestal mee doorgaan, ook als hij gecastreerd is. Het is daarom noodzakelijk om de kater voordat hij gaat "sproeien" te castreren.
Ook is de kater veel op pad en weinig huiselijk meer. Bij terugkomst zitten de katers vaak onder de krabben en abcessen tengevolge van hun luidruchtige nachtelijke gevechten. Tijdens deze (soms meerdaagse) zwerftochten, steken de katers vele drukke wegen over en wordt een groot aantal van hen aangereden.
Om deze redenen worden de meeste katers gecastreerd zodra zij 6 maanden oud zijn. De kater blijft dan veel huiselijker en gezonder.

De castratie
Voor deze operatie dient van tevoren een afspraak gemaakt te worden. Op de dag voorafgaande aan de operatie mag de kater vanaf 6 uur ‘s avonds niet meer eten. Water drinken mag wel. Als u de kater brengt, wordt hij onderzocht en krijgt hij een kleine narcoseprik, waar hij weinig of niets van voelt. Als hij helemaal onder narcose is, wordt er een klein sneetje in de zak gemaakt waar doorheen de bal (testikel) naar buiten wordt gebracht. Het bloedvat en de zaadstreng worden met elkaar verknoopt. Zo kan het bloedvat niet gaan bloeden en hoeft er ook geen hechting gebruikt te worden voor het afbinden. Vervolgens wordt de testikel verwijderd. De andere testikel wordt op dezelfde manier verwijderd. De operatie stelt voor de patiënt dus niet zoveel voor, ook omdat  de buikholte niet hoeft te worden geopend.

De nazorg
Na de operatie heeft de kater de rest van de dag tijd om rustig en onder toezicht bij te komen. De kater kan in de namiddag weer opgehaald worden. Als de patiënt thuiskomt, zal hij nog niet helemaal fit zijn. Hij mag wat drinken, een klein beetje eten mag u pas geven als hij er zelf om vraagt. In ieder geval moet hij de volgende dag uit zichzelf wat drinken, en na twee dagen uit zichzelf wat eten. Is dit niet het geval, dan moet u even contact opnemen. Voor een 'buitenkater' geldt dat u hem binnen moet houden tot hij weer goed drinkt en eet en normaal functioneert. Als u meer huisdieren heeft, is het raadzaam om de patiënt even apart te houden. Dit geldt ook ten aanzien van gevaarlijke situaties (trappen, en andere hoogten). Mocht u vragen hebben, of bent u er toch niet helemaal zeker van dat alles goed gaat, neemt u dan gerust contact met ons op.

Voordelen
De testikels vormen zowel het zaad als ook de mannelijke hormonen. Uw kater kan dus allereerst geen poezen meer bevruchten. Van meer belang voor de eigenaar is dat binnen een paar weken de katergeur verdwijnt. Meestal verdwijnt ook het in huis plassen ("sproeien"). De castratie is echter geen garantie dat dit territoriumgedrag volledig verdwijnt. Door de castratie wordt de geslachtsdrift weggenomen, weliswaar de belangrijkste maar niet de enige oorzaak van het territoriumgedrag. Ook veranderingen in de onderlinge verhoudingen, zowel tussen dieren onderling als ook tussen mens en dier, spelen hierbij een belangrijke rol. Wij kunnen u informeren over de verschillende mogelijkheden om dit probleem aan te pakken.

OPENINGSTIJDEN

Dierenartsenpraktijk / Dierenkliniek De Rijp

Kijk hier voor onze OPENINGSTIJDEN >>>